Diavetítő
Naptár

 

 
Betegség Tünetek Kezelés
Tályog Megdagadt kinövés, amely a nyúl testén bárhol megtalálható. Felnyitás és kitisztítás. Kezeld antibiotikumos kenőccsel a sebet, amit az állatorvos ír fel.
Cekotrofia
A nyúl közvetlenül a végbélből eszi meg az ürülékét. Ez az ürülék igen hasonlít szőlőfürthöz, zöld és nagyon fás. Semmit sem kell tenni. Ez normális nyúlviselkedés. Így növeli a bizonyos tápanyagoknak a felszívódását.
Bélgyulladás Hasmenés, étvágytalanság, rossz kinézet. Esetleg fogyás. Kérd az állatorvos segítségét.
Atkák a fülben
A nyúl vakarja a fülét, állandóan rázza a fejét, különösen, ha a füle tövét vakarod. Macskáknak való fülatka elleni gyógyszerrel kezeld, de segíthet illóolaj fülbe csepegtetése is. Gyógyszertárakban kapható Novascabin nevezetű készítmény rendkívül hatásos.
Bélhurut (Enteritis
(Muccoid Enteritis)
Lágy, könnyű, vizes széklet, vagy zselé szerű széklet. A nyúl ül, és őrli a fogait. Étvágytalanság. Nyugalom, nagy rosttartalmú, könnyű, alacsony kalóriaszintű diéta.
Sokféle vízbe keverhető antibiotikum adható a további fertőzések megelőzésére.
Atkák a szőrben Csupasz foltok a bőrön, amely hámlik és viszket. Bolhairtó és atkaölő por. (csak nyúl számára ártalmatlan szerrel kezeld!)
Szőr okozta szorulás Szőrrel keveredett ürülék, (esetleg a ketrecajtón lógva). Szedd le a bogyókat, adj a nyuszinak szénát és friss ananászlevet vízzél higítva. Kezeld szőrgombolyag elleni gyógyszerrel. Sok rosttartalmú tápanyag.
Végbélgyulladás Piszkos, gyulladt, fertőzött a végbél környéke. Kezeld antibiotikumos krémmel a végbélnyílás környékéd, amíg meg nem gyógyul. Tisztítsd ki a ketrecet!
Tejmirigygyulladás Gyulladt, megduzzadt, forró, elszineződött emlőrendszer. Az emlőtályog gyakori. Normális esetben csak tüzelés és elválasztás után jelentkezik. Penicillin injekciós kezelés. Az emlőket tisztítsd meg a tejtől, meleg pakolás 3-4-szer naponta.
Malocclusion
Amikor az alsó metszőfogak túlnövik a felső metszőfogakat. A fogak folyamatosan nőnek, és túl hosszúak lesznek. Ennek lehet genetikai oka is! Havonta vágasd a fogát. Ne szaporítsd, ha genetikailag sérült!
Paralysis
Hátsó láb rángás, csökkent bél- és hólyagkontroll. Az állatot el kell altatni.
Végbélgiliszták Kicsi babcsírára hasonló giliszták a végbélben, a szőrön ill. a székleten. Rendszeresen kezelni ivomec vagy piperazin tartalmú szerrel.
"Piros vizelet" Piros vagy narancssárga vizelet, ami esetleg tejszerű is lehet. Semmit nem kell tenni, ez normális, a táplálék okozhatja.
Gombásodás Köralakú szőrhullás, a kör közepén bőrfájdalom, esetleg fehéres, hámló bőr. Jóddal, és gombaölő szerrel kezeld, ezt nem féreg, hanem gomba okozza.
Talpfekély Repedezett, vérző területek a hátsó mancson. Gondoskodj megfelelő pihenőhelyről. Kezeld ápolókenőccsel, lehetőleg ne szaporítsd, hogy csökkentsd a hasonló gyenge mancsú utódok létrejöttét.
Pasteurella
Folyamatos tüsszögés, fehér vagy zöld orrfolyás, csapzott a szőr az első mancsok belsején. Különítsd el a többi nyúltól, hogy csökkentsd a fertőzést. Antibiotikumokkal csökkentheted a tüneteket, de sosem fog meggyógyulni. Folyamatos kezelésre szorul élete végéig.
"Nyúlszifilisz" Pikkelyes gyulladás a nemi szerveken, esetleg az orron és később a szájon. A beteg vonakodik a párosodástól, és a megtermékenyüléstől. Elvetélés. Külső nemi szervek napi kezelése penicillinnel. Ne szaporíts ilyen beteg állatot.
Könnyező szem Nedves, könnyes, csipás szem. Tisztítsd ki meleg vízzel. Naponta öblítsd sóoldattal és kezeld szemkenőccsel a gyógyulásig.
Görbült nyak Fejforgatás, a nyúl sokat forog és elveszti az egyensúlyát. Nagy halálozási esély. Kezelhető fülcseppel, de legtöbb esetben elaltatják az állatokat.
Bögölytályog Kidudorodás, kinövés bárhol az állat testén, amelyben egy légbuborék van. A bögölylégy lárvája okozza. Nehéz otthon eltávolítani, legjobb állatorvoshoz vinni. A lárva megsértése fertőzést okozhat, amitől az állat elpusztul.

 

Az oldalak bármilyen tartalmi elemének felhasználásához a szerző előzetes írásos engedélye szükséges! 2010